onsdag 29. juli 2009

Flotte søsken


Alle e like fornøyd :)
...dette e altså mine søsken, for de som ikkje veit det...



Ike sine brødre, Jay Arr and Anchong

mandag 27. juli 2009

No e vi gift!


Vi hadde en så utrolig bra dag den 25. juli!! Koste oss så grådig, og så e vi jo blitt man og kone og det føles utrolig bra.


Ryktet sier at det e interesser for å se litt bilder, så her e det bare til å kikke i vei.


Da va vielsen over og vi formelt sett ekte ektefolk :)



Så va Ike komt i barongen, type Filippinsk festdrakt

...siden det tar en halvtime og vel så det å laste opp bilder, komme det flere en an dag...

onsdag 22. juli 2009

Å komme seg til Blue Gardens


Blue Gardens er et ikke superkjent sted som ligger nord-øst for Manila "sentrum"

Adresse:
Blue Gardens Wedding and Event Venue
28 Samonte Street via Zuzuaregui Road,
Commonwealth Avenue,
Quezon City

Gjør oppmerksom på at taxi helt fra Manila sentrum kan ta lang tid på grunn av kø, så her e det litt vanskelig å beregne tid. Det kan ta 2 timer...


Den enkleste og sikkreste (med tanke på tid) veien å komme seg til Blue Gardens er å ta MRT (t-banen) mot North Avenue. T-banen går i ett banka kjør, du kjøpe et plastkort på nærmeste t-banestasjon og går på når den kommer. Bakpå plastkortet står alle stasjonene og du skal gå av på den nest siste stasjonen; Quezon City/Avenue. Det tar ca 20min fra Makati til Quezon. Når du e komt fram til Quezon bare følger du strømmen av folk ned og ut på gateplan, ta til høyre (sannsynligvis der flest folk går anyway) da kommer du til taxistoppet. Der vet de sannsynligvis hvor Blue Gardens e. Tar ca 10 min med taxi.




Taxien skal kjøre Quezon Avenue, til den kommer til Quezon Memorial Circle, den ser sånn ut som på bildet.
Taxien skal videre følge Commonwealth Avenue.










Etter en stund kommer det en stor kirke på venstre side, ligner også litt på et Disney-slott. Inglesia ni Christo heite den. Ette denne kirka skal du kjøre under 4 "overpass", sånne gangbroer som går over veien. Etter den fjerde skal taxien ta en U-turn og så kjøre ned en vei (Zuzuaregui) til høgre. Der står det et skilt til Blue Gardens, og då e du der kvert øyeblikk :)



Her e et kart som vise den siste delen av veien:

Å komme seg hjem kan kanskje bli litt verre. For da går nemli ikkje t-banen lenger. Det går alltids an til å hanke inn en taxi, men et fremdeles ganske rimelig alternativ er å ta kontakt med Chicklet fra Best Front Ford, stasjonert ved inngangen til Makati Palaz. Spør om å få en bil til å hente deg i Blue Gardens og kjøre deg til hotellet. Det vil koste ca 1200 peso for ein vei.
Bilen bør være der ca halv 12 tror vi... Mobilnr til Chicklet e 0063 922 8458 622.
(Dette e bare et forslag altså)

Sku det være noe, så e eg litt tilgjengelig på Fillynummeret mitt.

Filippino-time

Eg e så fornøyd med dama vi har fått som kontaktperson i Blue Gardens, stedet kor vi skal ha bryllupet. Ho e veldig åpen og direkte, spesielt for å være filippiner!

Når vi sa at de filippinske gjestene har fått beskjed om at seremonien starter kl 16.00, sa Armie som ho heite, at vi burde regne med å starte seremonien 16.30... Javel, Kjell!

Så til alle norske gjester: Seremonien starter kl 16.30!

10.30 norsk tid for de som vil være med i tanken :)

fredag 10. juli 2009

Det lille ekstra...

Da jeg var på praksis på Filippinene i vår, fikk jeg høre litt om filippinernes trang til å yte det lille ekstra. Bestillingen av en helt enkel benk, hvor resultatet ble en flott benk med buede armlen. Gifteringen som var inne til reperasjon, og som var blitt tilført det lille ekstra for å gjøre den enda finere. Det lille ekstra var her, sagt med andre ord, et helt nytt design. Ikke så festlig når mannen du går rundt med har en ring helt annerledes enn din kanskje?


I går var jeg og Ike hos Lina Vitan. De skal stå for mat, pynting og bordoppsett i bryllupet vårt. Kjenner kontrollfreak-nervene mine spenner seg litt når det kommer til pynting, selv om jeg er ganske rolig, for vi blir jo gift (sitat Miriam). Jeg prøvde likevel å understreke at helt enkelt er bra!


Helt enkelt blir det uansett ikke.


Bare de ikke gir oss dette lille ekstra...

mandag 6. juli 2009

Et kulturstudie - del 2

Føljetongen fortsetter

  • Å spise ute e billig i forhold til ka vi e vant til. Her kan en utvide horisonten i ulik grad. Gå på McDonald's for eksempel og spise kylling og ris eller gå på JolliBee den filippinske fastfoodkjeden og spise deiras hamburger. Vil du derimot prøve filippinsk mat, så bør du stikke innom på en av restaurantene som bruker bananpalmeblader som underlag på tallerkenen. Der har de ganske sikkert mye godt, grilla kjøtt. Ender du endatil opp på "Insal" der du får gratis påfyll av ris, skjønner du at du er i filippinerrute.. Men for å virkelig dra han helt ut e det jo ikkje til å unna å å spise balut (kokt ande-egg med foster i). Det ska være veldig sunt... En an ting du bør prøve mens du e på Filippinene e Halo-halo. Det e en dessert som i basis består av knust is, kokosmelk + litt forskjellig ant. Banan, gele, mais, iskrem, bønner, kokos, bønner for eksempel. Det e ganske svalende, eg syns ikkje det e supergodt, men på ingen måte dårlig heller. ÅÅÅÅJAAA! Mangoshake!!! Det e min favoritt, veldig veldig godt sjøl om han varierer fra sted til sted. Og når du skal ha regningen, så får du bare øyenkontakt med en kelner og tegner et rektangel i lufta. Enkelt! Begge hendene, tommel mot tommel, pekefinger mot pekefinger, blir først en trekant, men i lufta drar du den ut til en firkant.
  • Inviteres en filippiner ut ligger det litt i kortene at det er du som har tenkt å betale for gildet.
  • Ymse:
    1. Køkulturen e ikkje alltid veldig bra. Skal du på do for eksempel, går det ikkje en kø inn mot "båsene", men en line seg opp ved hver dør. Så her e det bare til å gamble på at du vinne i kø-lotteriet og stille deg med døra kor alle blir fort ferdig.
    2. Dopapir/servietter e greit å ha med seg for det e ikkje alle steder dopapir e å oppdrive. Det skal dessuten i bossbøtta, ikkje i do.
    3. Gutta kan ta seg en tur innom de rosa urinalene som står på fortauet, viss de må veldig. Eller bare stille seg med ryggen mot folk og åpne kranen. Det e ikkje sjelden en ser menn stå langs en murvegg å tisse. Vanligere etter lengre ut fra byn du kommer...
    4. Filippinere vinker folk bort til seg med håndflaten ned. I Norge gjør vi det med håndflaten opp, og kanskje med bare pekefingeren. På Filippinene gjør man bare sånt når en skal vinke på prostituerte...
Ta imot inntrykkene du får med åpne øyner, ører og hjerte. Slå deg til ro med at det som virker rart og teit som regel har en årsak som ikkje e lett å se ved første øyekast.

Mest av alt: NYT DET!

Et kulturstudie - del 1

I dag har eg og Elsa (mora til Ike) vært å henta de første gjestene på flyplassen. Det var digg! Søstra m (nesten hele) familien skal feriere litt lenger sør før bryllupet står for døren. Eg og Elsa skulle bare få de fra den ene flyplassen til den neste, og i løpet av den korte turen var det mye fnising i baksetet pga litt originale kjøredoninger, feltskifter og forbikjøringer bl.a. :)

Her komme noen ting som kan være greie å være klar over:
  • "Vifting med øyenbrynene" av den typen som vi kanskje bruker i sammenheng med et wow-uttrykk i Norge betyr ikkje nødvendigvis at du ser superlekker ut (sjøl om Filippinere generelt syns hvite er flotte). Å vifte med øyenbrynene e bare en måte å hilse på, samme måte som vi nikker til folk som vi ikkje kjenner veldig godt. Kvantiteten av viftingen tar seg også gjerne opp i løpet av en samtale for eksempel når de sier "yes-yes" eller "o-o" som det heter på Filippinene.
  • Kyssemunn betyr ikkje at "eg har så lyst å kysse deg", vedkommene prøver da å vise deg en rettning eller en ting. Han/ho peker på noe.
  • Bekledning: Gutta fra Calcutta bør ikkje tasse rundt i bar overkropp på kjøpesenter, restauranter o.l. For å få litt ventilasjon rundt mage-rygg kan du heller dra t-skjorta lett opp og liksom la den henge i armhulene :) det e mye mer vanlig. Fine jenter, dåkke komme uansett til å bli sett på, noe avhengig av hviteungjenter-tettheten på stede kor dåkke oppholde dåkke. Oppmerksomheten har potensiale til å økes vha push-up og dyp utringning. Turister får uansett mye cred, så det e ingen som komme til å bemerke koss du kler deg! Spørsmålet blir heller, koss du ønske at andre skal se deg? Generelt kan det sies at Filippinerne syns det e viktig med reine, skikkelige klær.
  • Klining i offentlighetn e ikkje vanlig.
  • Språk de fleste forstår engelsk greit her. Men det e ikkje alltid vits i å late som om en e med i VM i avanserte gloser. Det enkle e ofte det beste. Det e vertfall det som fungere for meg. Men Filipinoengelsk e en litt egen greie, som kan trenge litt tilvenning. Bare så en e forberedt, så e ikkje verbets ulike tider superviktig, hankjønn og hokjønn (he/she) e og av liten betydning. Kan bli litt vanskelig å følge en historie, men sånn e det bare.
  • Den legendariske blandingen av p og f HI HI, dette hadde vi det mye morro med på praksis! Four (4) blir lett til poor (fattig), pool (basseng) blir fort fool (dumming), parkingarea (parkeringsplass) kan bli noe som ligner fartingarea (fise-plass/område). B og V går og litt hips om haps. MEN prøv å ikkje begynn å fnise eller rette på Filippineren som blander litt!! Mange er allerede supersjenerte for å snakke engelsk, at frykt for å bli retta på eller gjort narr av.
  • Penger Minibank heite ATM her, det tok veldig lang tid for meg å lære det... De har ofte en øvre grense på kor masse du kan ta ut i slengen (f.eks 5000peso). Skal du veksle inn annen valuta bør du gjøre det på flyplassen, inne i kjøpesenteret eller i en bank, ikkje med mannen på gata. Og taxiene har utrolig dårlig med vekslepenger...
  • Stjeling så lenge du e kvit har du et dollarstempel i panna di. Kvit betyr "stinn i gryn", derfor e du et mål. Så ikkje gå rundt med ei feit lommebok halveis opp av baklomma, eller hold veska med lillefingen.
  • Tiggere vil du sansynligvis se. Det e ikkje alltid så enkelt. Gi viss du vil gi. Husk at 20peso e masse for de, sjøl om det bare 2,50 og en brunost for oss (minus brunosten).
  • Tips e forventa i taxien og i restauranter (der servicecharge ikkje allerede e ført på regningen). Ca 20peso elle 10% e heilt greit. Bagasjebærere på hotel og sånne som rydde rotet ditt kan og få en liten slant. Skal du ta båt noen plass og det kommer bærere som vil hjelpe, så kan det gjøres oppmerskom på at de vil ha betaling, og prisen kan være grei å bestemme på forhånd.
Eg ser at dette må bli en føljetong...


onsdag 1. juli 2009

Fillynummer

Fra no av og frem til 12.august komme eg til å være tilgjengelig på dette nummeret: 0063 9291863239.

Sølvi