mandag 6. juli 2009

Et kulturstudie - del 2

Føljetongen fortsetter

  • Å spise ute e billig i forhold til ka vi e vant til. Her kan en utvide horisonten i ulik grad. Gå på McDonald's for eksempel og spise kylling og ris eller gå på JolliBee den filippinske fastfoodkjeden og spise deiras hamburger. Vil du derimot prøve filippinsk mat, så bør du stikke innom på en av restaurantene som bruker bananpalmeblader som underlag på tallerkenen. Der har de ganske sikkert mye godt, grilla kjøtt. Ender du endatil opp på "Insal" der du får gratis påfyll av ris, skjønner du at du er i filippinerrute.. Men for å virkelig dra han helt ut e det jo ikkje til å unna å å spise balut (kokt ande-egg med foster i). Det ska være veldig sunt... En an ting du bør prøve mens du e på Filippinene e Halo-halo. Det e en dessert som i basis består av knust is, kokosmelk + litt forskjellig ant. Banan, gele, mais, iskrem, bønner, kokos, bønner for eksempel. Det e ganske svalende, eg syns ikkje det e supergodt, men på ingen måte dårlig heller. ÅÅÅÅJAAA! Mangoshake!!! Det e min favoritt, veldig veldig godt sjøl om han varierer fra sted til sted. Og når du skal ha regningen, så får du bare øyenkontakt med en kelner og tegner et rektangel i lufta. Enkelt! Begge hendene, tommel mot tommel, pekefinger mot pekefinger, blir først en trekant, men i lufta drar du den ut til en firkant.
  • Inviteres en filippiner ut ligger det litt i kortene at det er du som har tenkt å betale for gildet.
  • Ymse:
    1. Køkulturen e ikkje alltid veldig bra. Skal du på do for eksempel, går det ikkje en kø inn mot "båsene", men en line seg opp ved hver dør. Så her e det bare til å gamble på at du vinne i kø-lotteriet og stille deg med døra kor alle blir fort ferdig.
    2. Dopapir/servietter e greit å ha med seg for det e ikkje alle steder dopapir e å oppdrive. Det skal dessuten i bossbøtta, ikkje i do.
    3. Gutta kan ta seg en tur innom de rosa urinalene som står på fortauet, viss de må veldig. Eller bare stille seg med ryggen mot folk og åpne kranen. Det e ikkje sjelden en ser menn stå langs en murvegg å tisse. Vanligere etter lengre ut fra byn du kommer...
    4. Filippinere vinker folk bort til seg med håndflaten ned. I Norge gjør vi det med håndflaten opp, og kanskje med bare pekefingeren. På Filippinene gjør man bare sånt når en skal vinke på prostituerte...
Ta imot inntrykkene du får med åpne øyner, ører og hjerte. Slå deg til ro med at det som virker rart og teit som regel har en årsak som ikkje e lett å se ved første øyekast.

Mest av alt: NYT DET!

1 kommentar:

  1. Hei Søs,
    kjempekjekt å lese! Merker at jeg kommer veldig i modus for reise når jeg er innom bloggen. Ikke lenge igjen før vi setter oss på flyet :-) Lykke til med resten av forberedelsene. Håper dere får tid til å kose dere og slappe av også! Hils masse til Ike. Gleder meg til å se dere igjen!!!

    Klem
    Inge

    SvarSlett