mandag 6. juli 2009

Et kulturstudie - del 1

I dag har eg og Elsa (mora til Ike) vært å henta de første gjestene på flyplassen. Det var digg! Søstra m (nesten hele) familien skal feriere litt lenger sør før bryllupet står for døren. Eg og Elsa skulle bare få de fra den ene flyplassen til den neste, og i løpet av den korte turen var det mye fnising i baksetet pga litt originale kjøredoninger, feltskifter og forbikjøringer bl.a. :)

Her komme noen ting som kan være greie å være klar over:
  • "Vifting med øyenbrynene" av den typen som vi kanskje bruker i sammenheng med et wow-uttrykk i Norge betyr ikkje nødvendigvis at du ser superlekker ut (sjøl om Filippinere generelt syns hvite er flotte). Å vifte med øyenbrynene e bare en måte å hilse på, samme måte som vi nikker til folk som vi ikkje kjenner veldig godt. Kvantiteten av viftingen tar seg også gjerne opp i løpet av en samtale for eksempel når de sier "yes-yes" eller "o-o" som det heter på Filippinene.
  • Kyssemunn betyr ikkje at "eg har så lyst å kysse deg", vedkommene prøver da å vise deg en rettning eller en ting. Han/ho peker på noe.
  • Bekledning: Gutta fra Calcutta bør ikkje tasse rundt i bar overkropp på kjøpesenter, restauranter o.l. For å få litt ventilasjon rundt mage-rygg kan du heller dra t-skjorta lett opp og liksom la den henge i armhulene :) det e mye mer vanlig. Fine jenter, dåkke komme uansett til å bli sett på, noe avhengig av hviteungjenter-tettheten på stede kor dåkke oppholde dåkke. Oppmerksomheten har potensiale til å økes vha push-up og dyp utringning. Turister får uansett mye cred, så det e ingen som komme til å bemerke koss du kler deg! Spørsmålet blir heller, koss du ønske at andre skal se deg? Generelt kan det sies at Filippinerne syns det e viktig med reine, skikkelige klær.
  • Klining i offentlighetn e ikkje vanlig.
  • Språk de fleste forstår engelsk greit her. Men det e ikkje alltid vits i å late som om en e med i VM i avanserte gloser. Det enkle e ofte det beste. Det e vertfall det som fungere for meg. Men Filipinoengelsk e en litt egen greie, som kan trenge litt tilvenning. Bare så en e forberedt, så e ikkje verbets ulike tider superviktig, hankjønn og hokjønn (he/she) e og av liten betydning. Kan bli litt vanskelig å følge en historie, men sånn e det bare.
  • Den legendariske blandingen av p og f HI HI, dette hadde vi det mye morro med på praksis! Four (4) blir lett til poor (fattig), pool (basseng) blir fort fool (dumming), parkingarea (parkeringsplass) kan bli noe som ligner fartingarea (fise-plass/område). B og V går og litt hips om haps. MEN prøv å ikkje begynn å fnise eller rette på Filippineren som blander litt!! Mange er allerede supersjenerte for å snakke engelsk, at frykt for å bli retta på eller gjort narr av.
  • Penger Minibank heite ATM her, det tok veldig lang tid for meg å lære det... De har ofte en øvre grense på kor masse du kan ta ut i slengen (f.eks 5000peso). Skal du veksle inn annen valuta bør du gjøre det på flyplassen, inne i kjøpesenteret eller i en bank, ikkje med mannen på gata. Og taxiene har utrolig dårlig med vekslepenger...
  • Stjeling så lenge du e kvit har du et dollarstempel i panna di. Kvit betyr "stinn i gryn", derfor e du et mål. Så ikkje gå rundt med ei feit lommebok halveis opp av baklomma, eller hold veska med lillefingen.
  • Tiggere vil du sansynligvis se. Det e ikkje alltid så enkelt. Gi viss du vil gi. Husk at 20peso e masse for de, sjøl om det bare 2,50 og en brunost for oss (minus brunosten).
  • Tips e forventa i taxien og i restauranter (der servicecharge ikkje allerede e ført på regningen). Ca 20peso elle 10% e heilt greit. Bagasjebærere på hotel og sånne som rydde rotet ditt kan og få en liten slant. Skal du ta båt noen plass og det kommer bærere som vil hjelpe, så kan det gjøres oppmerskom på at de vil ha betaling, og prisen kan være grei å bestemme på forhånd.
Eg ser at dette må bli en føljetong...


2 kommentarer:

  1. Konge. Det er bra du opplyser oss så vi kan unngå noen av de værste tabbene. Ser eg fort kunne gått på ein smell både her og der. Venter spent på neste del av føljetongen.

    SvarSlett
  2. Det her va bra Sølvi!! du kunne jo gått rett inn som forelesar på kulturstudiet på MF :)klem kristin

    SvarSlett